Nézze meg munkáinkat a Facebookon is! palofolia

 

A sötétítő autófólia telepítésének több hasznos funkciója is van, ám rendkívül fontos, hogy a fóliáztatás szabályos módon történjen.

A sötétítő autófólia telepítésének szabályos módja

Jó, ha tudjuk, hogy Magyarországon a sötétítő autófólia telepítésének eleget kell tennie bizonyos jogszabályi előírásoknak. Ennek értelmében, ha gépjárművünk mindkét oldalán található visszapillantó tükör, a „B” oszlop mögötti ablaküvegfelületekre tetszés szerint telepíthető a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott autófólia, legyen annak bármilyen árnyalatú is a sötétítése. A sötétítő autófólia telepítéséről plasztikkártyás vagy papíralapú műbizonylatot kell kiállíttatni, hogy ezáltal igazolni tudjuk a szakszerű felszerelést és a fóliához kapcsolódó engedélyt egy esetleges rendőri ellenőrzés vagy a műszaki vizsgáztatás folyamán.

A sötétítő autófólia szabálytalan telepítése

A sötétítő autófólia feltelepítését csakis szakemberek révén szabad intézni, ellenkező esetben ugyanis a szabálytalanul felhelyezett autófólia komoly bajba sodorhat bennünket. Ha például egy hatósági igazoltatás folyamán az igazoltató rendőr szabálytalanságot vesz észre a sötétítő autófólia kapcsán, vagy pedig nem rendelkezünk a megfelelő műbizonylattal a sötétítő autófólia feltelepítéséről, akár a járművünk forgalmi engedélye is bevonásra kerülhet. Hasonlóan nagy gond, ha a műszaki vizsgán nem megy át a szabálytalanul fóliáztatott autó, hiszen ekkor a sötétítő autófólia kényszerű leszedésre kerül.

A sötétítő autófólia révén nagyobb biztonságban vannak az autóban hagyott értékeink

A sötétítő autófólia nevéből is kitalálható, hogy elemi funkciója abban merül ki, hogy lesötétíti az autó ablakfelületeit, ezáltal nemcsak a hőt, hanem a kíváncsi pillantásokat is kizárva az autó belsejéből. Ez a funkció kifejezetten jól jön akkor, ha olyan értékeket hagyunk szándékosan vagy véletlenül a kocsink ülésein, mint a laptopunk, a mobiltelefonunk, vagy akár egy drága ékszerünk. Mivel kintről befelé tekintve ezek az értékek a sötétítő autófólia miatt nem láthatók, kevesebb rá az esély, hogy feltörik majd a kocsinkat ingóságaink megkaparintása érdekében.

A sötétítő autófólia véd a túlzottan magas belső hőmérséklet és az UV-sugárzás ellen is

A sötétítő autófólia különösen fontos tulajdonságai még az erős UV-sugárzás elleni védelem és a hő kizárása. Előbbi esetében a sötétítő autófólia lényegében megkímél minket és autónk más utasait a bőrbetegségektől, illetve szemünket a károsodástól, utóbbiban pedig az energiafogyasztással takarékoskodhatunk, ugyanis a fóliáztatásnak köszönhetően kevésbé kell igénybe vennünk a klímát, hiszen a sötétítő autófólia még a nyári időszakban sem engedi, hogy az autó utastere túlságosan felforrósodjon.