Nézze meg munkáinkat a Facebookon is! palofolia

 

Az autófólia talán azon kevés dolog egyike a világban, mely nem jár hátrányokkal, előnyökkel azonban annál inkább. De pontosan mi ellen védi meg autónkat akkor, ha az ablakra kerül? Cikkünkben megválaszoljuk a kérdést:

Ha nyár, akkor autófólia ablakra!

A sokak által már nagyon várt nyár megérkezett, napjainkat azóta verőfényes napsütésben és hőségben tölthetjük, mely sokak számára igazi felüdülést jelent. Ám gondoljunk csak bele, mi mit teszünk, ha tudjuk előre, hogy sokat leszünk odakint a tűző napon? Nem mást, mint bekenjük magunkkal naptejjel azért, hogy óvjuk bőrünket az UV-sugaraktól. Az autófólia nem más, mint járművünk napteje, mely védi a karosszériát a hőtől és a meglehetősen kártékony UV-sugaraktól, ám egy autófólia ennél többre is képes: az autónk vázára installálva a nap mellett védi a kőfelverődésektől, az állati nyomoktól vagy ürüléktől, sőt, a tolvajoktól is! Arról pedig már nem is beszélve, hogyha ablakunkra tetetjük, az utas számára is védelmet nyújt akkor, mikor a járműben tartózkodik.

Autófólia ablakra, az egészségünk védelméért

Egy megfelelő ablakra felhelyezett autófólia nem csak autónkat védi meg a nap 24 órájában, de a mi egészségünket is! Ez elsőnek talán furcsának hangzik, ám manapság léteznek hővédelmi, biztonsági vagy UV-védelmet adó fóliák is, utóbbi installálásával pedig saját egészségünket védjük, hiszen az úgynevezett „sofőrbarnulás” megelőzhető mindössze egy jó minőségű autófólia felhelyezésével az ablakra! Akik sokat töltenek a volánnál ugyanis tudják, hogy (a nyári hónapokban főleg) mennyire le lehet barnulni, főleg csak azon az oldalon, ahol éppen minket süt a nap a volánnál. Ez önmagában még nem is zavaró, de a rendszeres UV-sugárzás káros bőrünkre, és nem csak bőrrákot okozhat, de felgyorsítja a bőröregedést is. Így mindenki számára meglehetősen ajánlott legalább az UV-védelmet adó autófólia felhelyezése a jármű ablakára, hiszen ez az autófólia kiszűri, illetve visszaveri az UV több, mint 99 százalékát!

Autófólia ablakra: ha bármi baj éri

Természetesen kerüljük el az ilyen eseteket, de ha mégis megtörténik a baj, baleset esetén is nagy előny, ha előzetesen autófólia került autónk ablakára. Ennek oka az, hogy a fóliázott ablak – a fóliát szintén tartalmazó szélvédőhöz hasonlóan – nem fog millió darabra robbanni baleset esetén, ezzel pedig nem fogja veszélyeztetni még jobban a jármű utasait. Sőt, kaphatóak kifejezetten biztonsági fóliák is, melyek fényévekkel erősebbé teszik az üveg ellenállóképességét. Épp ezért hatásos tolvajok ellen is, akik az ablakunk betörésével próbálnak bejutni az utastérbe: hiszen a fóliának köszönhetően jóval nehezebben és hosszadalmasabb „munkával” tudják majd betörni, mely sok esetben eltántorítja őket a tettüktől, vagy éppen elég időt adnak az autótulajdonos számára, hogy a riasztót meghallva a helyszínre siessen.

Szabályok ablakra kerülő autófólia esetén

Ha ablakokat fóliázunk, csak B-oszloptól hátrafelé érdemes fóliázásról beszélni, mégpedig azért, mert csak így szabályos. Ez pedig nem más miatt van így, mint egy bizonyos KÖHÉM rendelet miatt, mely a hátsó szélvédő, valamint a nem a vezető látóterében levő ablakokra felkerülő autófólia fényáteresztő képességét szabályozza le. Ezen rendelet kimondja, hogy csak olyan autófólia tehető fel az előbb felsorolt ablakokra, mellyel az üveg fényáteresztő képessége nem csökken 70 százalék alá. Ezt a fényáteresztő képességet nem csak „bemondás” alapján kell engedélyeztetni, hanem az adott autófólia engedélyszámának feltűntetésével a felhelyezett fólia és üveg közé, méghozzá eltávolíthatatlanul. Ez természetesen nem kekeckedés miatt van így, hanem a sofőr és az utasok védelme miatt, hiszen a kilátás vezetés közben elsődleges fontosságú, ezt lekorlátozni pedig életveszélyes lenne!