Nézze meg munkáinkat a Facebookon is! palofolia

 

Magyarországon nagyon nem mindegy, hogy a sötétítő autófólia hogyan kerül fel az autónkra. Cikkünkben bemutatjuk az ezzel kapcsolatos szabályokat:

Sötétítő autófólia szabályozása

A gépjárművekre ugyebár utólag is telepíthető autófólia, mely sötétítésre használatos, ám nemcsak a sötétítés mértékét, de az autófólia minőségét is jogszabály határozza meg. Ez röviden azt mondja ki, hogy nem minden ablakon engedélyezett Magyarországon a színezett fóliák használata, mégpedig biztonsági okokból. Ez a szabályozás meglehetősen hasznos és szükséges is azért, hogy a lehetséges balesetek írmagját is el lehessen kerülni vele, ám nem árt tisztában lennünk vele akkor, ha sötétítő autófólia a tervünk gépjárművünkre.

Sötétítő autófólia telepítés szabályai

Hazánkban a 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 97. paragrafusa határozza meg az autófólia telepíthetőségének szabályait. Ez alapján az ENSZ EGB 43. számú előírásai az irányadók, mely kimondja, hogy: “amennyiben a gépjármű mindkét oldalon visszapillantó tükörrel van felszerelve, a „B” oszlop mögötti üvegfelületei, valamint a szélvédő felső csíkja a napellenző merőleges vonaláig, tetszés szerinti fényáteresztésű, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett fóliával ellátható.” Ez lefordítva annyit tesz, hogy a bizonyos „B” oszlop előtti ablakokra tett autófólia sötétítő tulajdonságának minimum 70%-os fényáteresztést kell biztosítania, ám a mögötte levő ablakokra nem vonatkozik semmilyen korlátozás.

Ha az autófólia szabálytalan

Abban az esetben, ha a sötétítő autófólia szabálytalan, akkor az a műszaki vizsgáztatás során bizony kiderül, így nem kerülhetjük el az ezzel járó, sokszor kellemetlen és drága teendőket. Ugyanis, ha a műszaki vizsgán nem engedik át a járművünket a szabálytalan fényáteresztőséggel rendelkező sötétítő autófólia miatt, azt sajnos saját költségre le kell szedetnünk még azelőtt, hogy egy rendőr szúrná ki a nagyobb mértékű sötétítést. A szabályozottan sötétített autónkat azonban műbizonylattal és engedélyszámmal is kell bizonyítani, hiszen érvénytelensége esetén egyrészt időközi műszaki vizsgára kötelezhetik járművünket, sőt, súlyosabb esetben bevonhatják jogosítványunkat is.

Miért érdemes sötétítő autófólia mellett dönteni? 

Habár a fenti sorok ijesztőnek hathattak, azt azért érdemes leszögeznünk, hogy egy hozzáértő, és nem kókler szakemberrel feltetetett sötétítő autófólia nem fog semmilyen jogi következményekkel járni a jövőben, hiszen a megbízható szakemberek tudják, hogy mely ablakra milyen fényáteresztő képességgel rendelkező fólia kerülhet. A sötétítő autófólia egy hihetetlenül hasznos találmány, hiszen kint tartja a hőt, a sofőrnek és utasainak is magas UV védelmet biztosít, illetve az illetéktelen szempárokat is távol tartja az utastértől: felszerelése így nemcsak ajánlott, de kimondható, hogy meglehetősen szükséges is.